Izolarea acoperisului - componentă a gândirii arhitecturale

Se spune ca vatra proprie e mai pretioasa decat aurul si ca nicaieri nu e mai bine decat acasa, prin urmare ne dorim o locuinta cat mai rezistenta, cat mai confortabila si cu un aspect cat mai inedit.

Este foarte important sa mentionam ca proiectarea unei case pleaca de la fundatie si ajunge la acoperis. Acoperisul reprezinta o parte foarte importanta pentru fiecare locuinta, iar acesta trebuie proiectat alaturi de un arhitect si un inginer structurist. De asemenea, tipul de invelitoare nu se alege in niciun caz la sfarsitul construirii casei, ci se va selecta o optiune viabila inca de la inceput, inca din faza de proiectare. De ce? Pentru ca nu poti monta o tigla grea pe o structura subdimensionata. 

Izolarea acoperisului este o parte esentiala a oricarei constructii, deoarece acesta contribuie la sporirea performantei energetice a casei, practic aceasta va functiona ca strat protector intre acoperis si constructie. Aceasta se va alege in functie de specificul structural al acoperisului, al spatiului de sub acoperis si al gandirii arhitecturale privitoare la proiect in ansamblul sau.

Tipologii de izolare

Impartindu-se dupa functionalitate, izolarea poate fi: hidro, termo si acustica. Desigur, in anumite situatii materialele folosite la izolare pot raspunde mai multor cerinte. De exemplu, exista materiale pentru izolare termica care intrunesc si calitati de izolare fonica.

Pe langa conceptul de izolare hidro unde rolul cel mai important il ocupa chiar sistemul de invelitoare in sine - cu toate componentele sale – izolarea termica este cea mai intalnita modalitate de a proteja casa la nivelul acoperisului. Astfel, se izoleaza, de principiu, spatiul dintre elementele de osatura verticala a acoperisului. Sunt folosite materiale de tipuri si densitati diferite, spre exemplu: vata bazaltica, vata minerala, celuloza, spuma poliuretanica etc. Acestea sunt incluse in proiect in urma unei analize ferme a tipului constructiv al acoperisului si al casei in ansamblul ei, al zonei geografice, a nevoii de asigurare al unui anumit habitat interior, a utilitatii spatiului respectiv etc.

Eficiență energetică

De principiu, nevoia de izolare apare la spatiile cu utilitate de locuire aflate imediat sub acoperis (mansarde, etaje locuibile etc.), in acest caz se urmareste obtinerea a ceea ce se numeste in literatura de specialitate “pod cald”. Desigur, sunt situatii cand izolarea nu se face numai la nivelul structurii de acoperis ci, chiar si la nivelul planseului care desparte planul locuibil superior al constructiei de spatiul de sub acoperis. In contrapunct, sunt si spatii sub acoperis care nu necesita izolare (exemplu: podurile sau etajele tehnice) si in acest caz, in lipsa izolarii, vorbim de “pod rece”.

In conditiile in care aproximativ 20-25% din pierderile energetice ale unui imobil au loc prin acoperis sau terasa, alegerea corecta a solutiei de izolare se dovedeste a fi un aspect important si deloc de neglijat.

Beneficiile izolării acoperișului


O izolare a acoperișului efectuată în mod corect și cu produse de calitate, iți va aduce beneficii pe termen lung și va contribui la sporirea confortului interior. Spre exemplu:

Termoizolarea acoperisului poate reduce costurile cu incălzirea si racirea cu pana la 40%. Lucrarile de termoizolatie vor aduce imbunatatiri locuintei tale atat pe timpul iernii, cat si pe timpul verii, ajutand la mentinerea unei temperaturi constante la interior.

Hidroizolatia va proteja casa de posibilele infiltratii, dar si de condens sau mucegai.

Fonoizolatia te va ajuta sa beneficiezi de o casa linistita, ferita de zgomotele puternice provenite din exterior, spre exemplu: sunetul ploii.