Ce este important?

Una din cele mai importante etape în construirea unei locuințe este reprezentată de proiectarea, alegerea și montarea acoperișului. Construcția acoperișului este un proces ce trebuie planificat in cel mai mic detaliu, caci acesta trebuie sa fie rezistent, sa ofere o siguranta sporita impotriva actiunii factorilor de mediu (frig, ploaie, caldura, umezeala, zapada etc.), sa asigure confortul si protectia beneficiarilor, sa fie ecologic si sa ofere intregii cladiri un aspect cat mai placut. In acelasi timp, spatiul de sub acoperis poate fi folosit pentru amenajarea unei mansarde, dar pentru a evita pierderile de caldura si pentru a avea o casa cat mai eficienta din punct de vedere al costurilor este important sa optam pentru produse de calitate si montaj profesionist.


Atunci când stabilești bugetul dedicat construcției acoperișului trebuie să ai în vedere mai multe aspecte, printre care: materiale folosite, geometria, zona geografică, încărcările pe care le va suporta structura, aspect, încadrarea în planul și mediul aferente construcției și așa mai departe. De asemenea, atunci cand alegi invelitoarea potrivita pentru acoperisul casei tale trebuie sa ai in vedere: optimizarea si personalizarea solutiei - aceasta sa fie conforma cu particularitatile acoperisului, casei, tipului de constructie si zonei in care se construieste.

Modele de acoperis – ce trebuie să știi înainte de începerea proiectului

Alegerea geometriei unui acoperis trebuie sa tina cont de mai multe aspecte, printre care: gradul de izolare fonica si termica; buget; forma dorita; arhitectura casei; conditiile climatice ale zonei in care va fi construita locuinta, spre exemplu: in zonele montane se recomanda acoperisul cu panta, deoarece acesta va permite alunecarea zapezii etc.

Ce tipuri de acoperiș există în ziua de azi?

Multe, foarte multe, iar despre o parte dintre ele vom scrie în acest articol.

Acoperișul cu o singura panta are un design simplu, dar in acelasi timp ii va conferi locuintei un aer modern. Acesta iti va permite si realizarea unei mansarde, care cu o termoizolatie adecvata iti poate oferi un spatiu de locuit confortabil atat pe timpul iernii, cat si pe timpul verii.

Acoperișul cu două pante

Acoperișul cu două pante este cel mai des întâlnit model de acoperiș. Acest lucru se datoreaza designului sau simplu si a faptului ca realizarea lui nu presupune operatiuni foarte complexe, dar nici costuri mari de executie. Ca si in cazul unui acoperis cu o singura panta, si acest model permite amenajarea unei mansarde, dar mult mai spatioase. Un alt avantaj al acoperisului cu doua pante este faptul ca acesta permite scurgerea apei rezultata in urma ploilor, dar si a zapezii. Daca pantele acestuia sunt inegale, atunci vom avea un alt model de acoperis, unul care permite construirea unui numar diferit de etaje.

Acoperișul cu patru ape

Acoperișul cu patru pante este compus din patru versanți uniti în partea de sus de o coamă orizontală. Datorita versantilor multipli, acest tip de acoperis este mult mai stabil decat cel in doua ape si poate fi utilizat fara probleme in zonele cu vanturi si ninsori puternice. De asemenea, acesta permite amenajarea unei mansarde, dar pentru a evita pierderile de caldura din timpul iernii si supraincalzirea din timpul verii.

Acoperiş cu pantă frântă cu formă concavă

 Acoperișul tip pantă concavă este tipic arhitecturii franceze, acesta ofera intregii cladirii un impact vizual deosebit si permite o mai buna organizare a spatiului din interior. Desi la prima vedere este asemanator cu acoperisul cu patru ape, la o privire mai atenta vom observa ca este realizat din mai multe fatete cu unghiuri diferite fata de sol.  Un model care se aseamana cu acesta este si acoperisul cu forma convexa.

Acoperișul tip terasă

Acoperișul tip terasă este utilizat in mare parte in constructia cladirilor industriale si blocurilor de locuinte, dar el poate fi folosit cu succes si in cazul locuintelor individuale. Spatiul plat va aduce o multime de beneficii, precum: amenajarea unei gradini ori unei terase in aer liber ori montarea unor panouri solare.

Acoperișul în formă de L

Acest tip de acoperiş are 6 pante și este ceva mai scump. Este format din mai multe pante, care se unesc pentru a crea un design estetic. Forma acoperișului favorizează scurgerea ploii și a zăpezii, iar laturile lor multiple permit realizarea unui sistem de jgheaburi excelent.

Alte modele

Unele modelele de acoperisuri au un impact vizual deosebit, printre acestea se numara: acoperisul piramida, recunoscut pentru rezistenta sa extraordinara la vanturi puternice; acoperisul cu panta curbata apreciat pentru aspectul unic, creativ si modern atat la exterior, cat si la interior; acoperisul rotund admirat pentru spatiul mare de la interior; acoperisul verde admirat pentru aspectul sau inedit, dar si pentru beneficiile pe care le aduce acesta mediului inconjurator.