Acoperișul și forțele naturii

Rolul acoperișurilor

Unul dintre cele mai importante elemente ale unei case este acoperișul, iar constructia acestuia trebuie planificată în cel mai mic detaliu. Un acoperiș rezistent trebuie să ofere o siguranță sporită împotriva acțiunii factorilor de mediu.

Astfel, principalul rol al unui acoperiș metalic este menținerea în exterior a rezultatului temperaturilor extreme și a intemperiilor – ploaie, zăpad, vânt, temperaturi extreme - pe o perioadă cât mai lungă de timp.  Acest lucru este posibil însă doar dacă se folosesc materiale rezistente la acești factori, iar îmbinările, joncțiunile și orificiile sunt etanșate corespunzător.

De ce să ținem cont?

La construcția unei case se tine intotdeauna seama de incarcarile provenite de la vant, zăpadă și apă. In functie de aceste incarcari se va configura structura de rezistenta a casei, a acoperisului si se vor stabili mai multe detalii precum: inclinatiile de versanti, sectiunile si tipurile care formeaza osatura structurii de acoperis, tipul de invelitoare etc. O atenție sporită trebuie acordată sistemului de drenaj al apei pluviale. Pentru ca apa de pe acoperiș să se evacueze rapid este nevoie de un sistem de drenaj dimensionat eficient, iar acest lucru este făcut de specialiști.

Alegerea materialelor

Panourile de țiglă metalică Gladiator se montează în sistem clasic, de la dreapta la stânga și de jos în sus. Acestea sunt prevăzute în zona de suprapunere longitudinală cu două canale capilare pentru drenare. În același timp, geometria panourilor de țiglă Colosseum contribuie la creșterea rezistenței profilului, asigurând în acelasi timp o capacitate rapidă de evacuare a apei la nivelul acoperișului si de degajare a masei de zapadă.

Revenind la durabilitatea acestora, producătorii ofera sisteme de acoperisuri cu garantie cuprinsa intre 10 si 50 de ani, insa aici trebuie tinut cont si de protectii. Protectia este stratul care protejeaza de rugina, de radiatii ultraviolete si de factorii corozivi miezul de otel al tiglei metalice. In functie de mediul in care este amplasata constructia, unele protectii ofera o garanție a culorii de până la 25 de ani, iar garanția la coroziune este de până la 50 de ani.

Calitatea materialelor din care este realizat acoperișul este esențială, însa o importanță la fel de mare trebuie acordată montajului. Este recomandat ca montajul să fie făcut de profesioniști deoarece aceștia se ocupă nu doar de instalare ci fac calcule și măsurători astfel încât acoperișul să nu fie smuls de pe casă la prima furtună. La nivelul acoperișului pot exista forțe de presiune sau sucțiune produse de intensitatea curentului de aer, iar specialiștii cunosc faptul că acoperișul cu înclinație mare, de peste 40 grade, este mai rezistent la furtuni puternice în timp ce un acoperiș cu pantă mică se opune mai puțin vântului, dar poate fi smuls. Un acoperiș metalic montat corespunzător va asigura o protecție îndelungată în fața naturii.