Acoperișul nostru - Casa noastră

Tehnologia învelitorilor a evoluat mult în ultimii 30 de ani. De ce? Pentru ca cercetătorii și specialiștii în domeniu - inclusiv inventatorii noilor tehnologii - au ințeles foarte limpede că sunt anumite functionalitati ale acoperisului pe care aceasta parte componenta a sistemului complex pe care-l numim cu drag ”casa noastră” trebuie sa le îndeplinească.

''Cât mă ține?''

Gândiți-vă numai la razele soarelui, care trebuie ele reflectate pentru a nu absorbi caldura ... si apoi, mai departe: cum putem sa le folosim, sa captam aceasta energie solara si sa o transformam in energie electrica...?

Imagini ca acestea ne arată un lucru evident. Există o preocupare firească asupra garanției, asupra duratei de viață a produselor din piața învelitorilor de metal: ”cât mă ține” un acoperiș este unul dintre criteriile importante in momentul alegerii tipului de acoperis. 

E firesc să ne întrebăm: care sunt cele mai mari amenințări care pot distruge acoperișul?

La ce trebuie să fim atenți

  • Infiltrațiile;
  • Smulgerea sistemului de învelitoare expus la acțiunea vântului, a furtunilor;
  • Subdimensionarea structurii de rezistență a acoperisului și riscul prăbușirii acestuia sub acțiunea încărcării din zapadă;
  • Expunerea prelungită la dejecțiile păsărilor (porumbei, pescărusi etc.) – acest aspect conduce la degradarea stratului de vopsea si corodarea otelului

Așadar acoperișurile din țiglă metalică, chiar daca beneficiază de garanții de până la 50 de ani, pentru a ajunge să reziste o perioada atat de lunga au nevoie de o întreținere periodică.

Întreținere periodică

În primul rând, dupa efectuarea montajului unui sistem de învelitoare metalic pe structura acoperisului, este necesara curățarea acestuia de materialele rezultate în urma procesului de montaj, fie că este vorba de bucăți de tablă, rumeguș sau span. O atenție deosebită se va acorda zonelor de dolie și sistemului de drenaj al apei pluviale. Recomandarea pentru curățarea acoperisului, este sa folositi una din aceste metode: curatarea prin suflare cu jet de aer, maturare, periere sau jetul de apa de joasa presiune.

In al doilea rand se vor verifica tiglele metalice pentru zgarieturi aparute in timpul montajului. Acestea se vor retusa cu o vopsea speciala, mai precis cu o vopsea poliesterica de tipul acoperirii din fabricatie a elementelor sistemului de invelitoare. Sub forma de tub spray sau doza cu pensula, aceasta se va aplica local pe zonele afectate.

Dupa instalarea unui sistem de învelitoare metalică, întretinerea este o operatiune care ar trebui sa se desfasoare periodic. Astfel, o data sau de doua ori pe an trebuie verificat gradul de curatenie al acoperisului. In mod normal, acoperisul se pastreaza curat gratie precipitatiilor, insa sistemul de drenaj trebuie verificat periodic de murdaria care se acumuleaza, fie ca este vorba de resturi de vegetatie sau pamant. Trebuie verificate cu atentie doliile, jgheaburile si burlanele.

Daca scurgerea apei este împiedicată, aceasta va rămâne pe acoperiș și va provoca daune acestuia. De asemenea, umezeala poate provoca putrezirea structurilor care se află sub tabla de acoperiș. O astfel de verificare amănunțită trebuie efectuată obligatoriu înainte de venirea sezonului rece. In plus, pentru a evita acumularea de gheata in sistemul de drenaj se recomanda instalarea unui sistem de degivrare.

Montaj profesionist

Wetterbest recomandă ca montarea sau renovarea unui acoperiș să fie facuta de specialisti cu experiență pentru a evita surprizele pe viitor. De altfel, credem ca este lăudabil și bine de stiut faptul că Wetterbest isi asuma si rolul de educator in meseria de montator de tigla metalica, din dorinta de a imbunatati calitatea lucrarilor, prin Școala Wetterbest.

Până în prezent, peste 1.500 de montatori au fost instruiți în cadrul Școlii Wetterbest. Majoritatea montatorilor care au participat la cursurile organizate de Wetterbest fac parte din reteaua națională de distribuție. Acestia beneficiază de Certificate care atestă participarea la seminariile de montaj și absolvirea prin probă de lucru a acestora.

De asemenea, exista si cateva zeci de absolventi ai cursului de perfectionare in meseria de Tinichigiu Sisteme de Acoperișuri și Învelitori organizat in parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și cel al Muncii și Justitiei Sociale. Diploma de absolvire emisă în urma sustinerii examenului este recunoscută pe plan internațional.


Întreținere pe termen lung

Recomandarea specialiștilor este ca după aproximativ un de zile de la data montajului, iar apoi la aproximativ cinci ani, să se verifice anumite elemente care pot suferi deteriorari precum garniturile din cauciuc EPDM ale suruburilor de fixare a invelitorii, buretii si benzile de etansare, zonele de aplicare a masticului etansant. Aceste interventii de verificare trebuie efectuate de personal specializat si cu experienta in montajul sistemelor de invelitori metalice si lucrul la inaltime.