Expediție fără oxigen suplimentar și fără ajutor din partea șerpașilor

Wetterbest a susținut expediția alpinistului Horia Colibășanu în Himalaya, pe Kanchenjunga, singurul munte de peste 8000 de metri neatins de români. Kangchenjunga, al treilea vârf ca înălțime de pe planetă (8586 m.), reprezintă o provocare pentru alpinismul din România. Statistic, Kangchenjunga este al doilea cel mai periculos munte din lume. Datele din 2021 indicau o rată a mortalității de 29,1 %, ceea ce înseamnă că 1 din 4 alpiniști care au încercat să îl urce și-a găsit sfârșitul.

Expediția a fost fără oxigen suplimentar și fără ajutor din partea șerpașilor.

O premieră pentru alpinismul românesc

În jurul orei 12 (ora României), alpinistul Horia Colibășanu a urcat pe vârful Kangchenjunga, fără oxigen suplimentar, reușind premiera mult așteptată pentru alpinismul românesc.


Recent revenit, a povestit experiența trăită: “A fost una dintre expediţiile cele mai scurte, am reuşit să terminăm expediţia în mai puţin de o lună. Dar a fost şi una dintre cele mai intense, a trebuit să fim mereu în mişcare, să prindem fereastră de vreme bună, ne-am aclimatizat foarte repede, după două săptămâni dormeam deja la peste 7.000 de metri. A fost cea mai lungă ascensiune pe care am făcut-o, a durat 14 ore din ultima tabără până pe vârf. La coborâre am mai avut încă şapte ore.”

A vorbit cu pasiune despre efort, reziliență, determinare și multă muncă, valori care se regăsesc in ceea ce este astăzi Wetterbest.

Privilegiul de a susține performața și bucuria de a reuși este ceea ce ne motivează de a merge mai departe, de a ne dezvolta și de a demonstra că în România se poate atinge excelența, nu doar în sport ci și în business.