Descriere detaliată
Elementele din cadrul sistemelor de parazăpezi sunt diferite în funcție de materialul din care sunt realizate acoperișurile. În cazul învelitorilor de tip țiglă se recomandă parazăpezi tip grilaj cu utilizarea următoarelor elemente:
- parazapadă ranforsată, un element confecționat din oțel este utilizat în zonele cu căderi mici de zăpadă, pe versanți de acoperișuri cu pante relativ mici (până în 2 grade), cu dispunere la două rânduri și cu fixare în suportul lemnos de sub învelitoare cu șuruburi de cel puțin 7 mm lungime.
- Gofra de ranforsare, element unic pe piață, are rolul de a rigidiza elementul în plan logitudinal, îmbunătățind comportamentul acestuia la încărcarea cu zăpadă;
- opritorul de zăpadă, un element utilizat în dislocarea masei de zăpadă depusă la nivelul acoperișului, are rolul de a împiedica distrugerea elementelor constructiv/arhitecturale;
- grilajul parazăpadă face parte din gama profesională a sistemelor de parazăpezi. Acesta oferă siguranță, datorită fixărilor mai ferme în planul acoperișului, cu posibilitatea de a menține cantitati insemnate de zapada, cu scopul topirii și desfacerii controlate a acesteia.
Recomandăm ca alegerea sistemului de parazapadă, numărul elementelor, dispunerea lor să se facă în urma unui calcul de incărcări adaptat structurii clădirii, de către un specialist în proiectare. Acesta va ține cont de elementele de rezistență și de zonarea valorilor caracteristice ale încărcării de zăpadă. România se află în zona europeană C listată cu aproximativ 25 kg zăpadă/mp.