Sfaturi pentru un acoperiș rezistent

Realizarea acoperisului unei case este cea mai importanta etapa a unei operatiuni de construire, dupa ridicarea zidariei si inchiderea structurilor din beton. Aceasta faza delimiteaza un stadiu de executie, denumit popular „casa la rosu”. Din aceasta etapa incep inchiderea golurilor pentru ferestre, realizarea lucrarilor de hidroizolare si termoizolare, lucrarile la instalatii si amenajari interioare etc.

Detaliile care contează

Realizarea unui acoperis rezistent, dar și economic din punct de vedere al consumului de energie nu tine doar de materialele alese, cât și de montajul corect a acestora. 

Te intrebi caroiaj format facilitează circulația naturală și liberă a aerului, de la streașină către coamă. Se facilitează astfel, eliminarea condensului din structura acoperisului si se previne acumularea apei in stratul de termoizolatie si in structura acoperisului.

Așterelea, suportul lemnos realizat din scandura si care se monteaza peste capriori, confera suport de lucru si este mai degraba, o modalitate de protectie impotriva caderii de la inaltime a celor implicati in constructia acoperișului. Chiar și așa, recomandăm folosirea scândurilor curate, uscate, fără urme de mortar, ciment și alte materiale potențial acide. Se întamplă, în cazul folosirii scândurilor cu urme de materiale de construcții, ca vaporii de apă de la nivelul acoperișului să dizolve săruri și acizi din materialele amintite, pe care le angrenează către sistemul de învelitoare – se poate produce corodarea învelitorilor metalice.

Membrane și accesorii

Cum selectăm corect și care sunt cele mai importante avantaje pe care le prezintă membrana anticondens?


Membrana anticondens este realizată prin teserea fibrelor de polipropilenă de înaltă densitate. Are o rezistență mare la UV, rezistență mecanică foarte bună și este tratată împotriva dezvoltării mucegaiului, a cariilor de lemn, a ciupercilor și fungilor. Favorizează circulația aerului în straturile structurii de acoperiș, de la interior către exterior. Condensul format pe suprafața interioară a acoperișului nu poate străpunge folia; astfel, structura acoperișului și chiar construcția în ansamblul ei sunt protejate de posibile infiltrații din condens.


Cum se montează corect accesoriile la nivelul învelitorilor din tablă?


Ca regulă generală, se urmărește respectarea instructiunilor de montaj ale producătorilor respectivelor accesorii. Acestea pot fi elemente de ventilație/aerisire/evacuare, console, sisteme de fixare ale panourilor solare și fotovoltaice, sisteme de siguranta precum scarile si trotuarele pentru acoperis, elemente de etansare ale zonelor de racord cu pereti, coșuri de fum sau ale străpungerilor în planul tablei, etc.

Altfel, montarea corectă a acestei game de accesorii presupune nedeteriorarea zonelor adiacente montajului, etanșarea acestora, fixarea fermă a accesoriilor, protejarea cu vopsea de retuș acolo unde lucrările de montaj au afectat stratul de vopsea al panourilor de învelitoare metalică.


Sisteme antizăpadă


Cum poziționăm și fixăm corect sistemele de parazăpadă?

Ca elemente ce rețin zăpada pe acoperiș, împiedicând desprinderea bruscă a acesteia și, prin urmare, preîntâmpinând producerea unor accidente și/sau avarii, parazăpezile sunt de mai multe tipuri constructive și au mai multe modalitati de fixare.


Criteriul de bază este fixarea în planul acoperișului; acestea se vor fixa deasupra punctului de sprijin a structurii de acoperiș pe perimetrul construcției.


Un alt criteriu este poziționarea parazăpezii pe geometria panoului de tablă. Regula este ca aceasta să se fixeze pe capătul superior al modulului (pasului) de țiglă metalică atunci când vorbim de învelitoare profilată.